вход регистрация

Начало » Статии » Здраве » Отживелица ли е поставянето на металокерамика?

Отживелица ли е поставянето на металокерамика?

Отдавна е известно, че загубата на един или повече зъби не е само естетически проблем. Ако не се реагира своевременно, здравите зъби също могат постепенно да се разхлабят и изместят, което не бива да се допуска. Запълването на празнините с керамични зъби е една от най-популярните опции.


Отдавна е известно, че загубата на един или повече зъби не е само естетически проблем. Ако не се реагира своевременно, здравите зъби също могат постепенно да се разхлабят и изместят, което не бива да се допуска.

Запълването на празнините с керамични зъби е една от най-популярните опции. Имплантите могат да бъдат изработени както от металокерамика, така и само от керамика. Дълги години този материал се използва в стоматологията поради достъпната цена на металокерамична коронка, като разбира се, керамичните коронки са много по-усъвършенствани и удобни, отколкото това е било в миналото.
Металокерамична коронка  - какво представлява?Когато се колебаете между метална корона и неметална керамика, трябва да сте наясно с основните разлики между тези две протези. Разбира се, най-важните фактори за избор, като биосъвместимост, здравина и естетика, трябва да бъдат внимателно обмислени.
 
При така наречената коронка металокерамика повърхността е изработена от керамика, а основата - от здрав метал. Той може да бъде скъпоценен, например златна сплав, или пък не – да е изработен от сплав от хром и никел.

Тъй като микробите практически не могат да се задържат върху металокерамичните изделия, те са признати за един от най-хигиеничните видове протезиране. Наред с това предимство, практичната металокерамична коронка няма да промени цвета си под влияние на различни дразнители, а също така външният ѝ вид се доближава впечатляващо до визията на естествените зъби.

Металокерамичната коронка прилепва плътно към венеца и по този начин минимализира риска от кариозни лезии и евентуално дразнена на венците. Високата биосъвместимост, както и дългият експлоатационен срок, който надвишава 10 години, са също сред предимствата. Благодарение на здравата метална основа, надеждността и издръжливостта на тези коронки е завидно висока. Но не забравяйте, че окончателният избор трябва да бъде направен само след консултация с лекар.

Металокерамика на предни зъби или на долни се използва при различни случаи, като например:
  • Функционална и естетическа непълноценност на естествените зъби;
  • Нарушение на целостта на анатомичната форма на зъбите;
  • Промяна на емайла, причинен например от кариес;
  • Нестандартно развитие и локализиране на предните зъби;
  • Патологична абразия на емайла;
  • Различни несъответствия с естетически и функционални изисквания.
Керамични коронки: цениКакто вече стана дума, керамичните коронки са популярни не само със своята безупречна естетичност, но и заради надеждността си и добрата съвместимост с човешкото тяло. Именно качеството на материала, както и редицата неоспорими предимства, обуславя и съответната цена на коронка металокерамика. Но трябва да отбележим, че според експертите, в момента металокерамичните коронки са една от най-достъпните опции за протезиране.
Порцеланови коронкиОсвен от металокерамика, зъбните коронки могат да са изработени и изцяло от керамика. Керамичните коронки също си имат своите предимства. Колкото до самия материал, то това би могло да бъде пресована керамика, алуминиев оксид, а също и цирконий. Съвременните порцеланови коронки, подобно на тези, изработени от металокерамика, отново впечатляват с много реалистичен вид, както и биха могли да се похвалят с отлична здравина. Това отново повдига въпроса за разходите около тяхната изработка и имплантиране.

За да получите по-ясна представа кой точно вид е по-подходящ за вас, можете да потърсите консултация със съответните специалисти. Те ще ви информират за всичко, което ви интересува, включително и за актуалните цени на порцеланови коронки.Мета

ID
3520
ID Категория
19
Категория
Здраве
Име
Отживелица ли е поставянето на металокерамика?
Автор(и)
vencislava.hristova
Обновен
Top Site Counter